problemen & uitdagingen

Feiten, problemen en uitdagingen.. zoek de verschillen!

We kennen allemaal de uitspraak “problemen bestaan niet, alleen uitdagingen”. Maar is dat nu wel zo? Of pakken vele mensen van ons uitdagingen aan die wel degelijk problemen of misschien zelfs wel feiten zijn?

Laten we eerst eens kijken naar deze termen en opzoeken wat ze precies betekenen.

feit (het; o; meervoud: feiten): 1 gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat

pro·bleem (het; o; meervoud: problemen)1 moeilijkheid 2 op te lossen vraagstuk

uit·da·ging (de; v; meervoud: uitdagingen) 1 oproep, uitnodiging 2 iets dat inspireert omdat het moeilijk is: ik zie mijn nieuwe baan als een uitdaging

 

Een uitdaging heeft dus eigenlijk niets te maken met problemen, je kan echter wel stellen dat iemand die een probleem leuk vindt om aan te pakken en op te lossen dit als een uitdaging kan ervaren. Ikzelf ben ook zo iemand. Ik ben en denk sterk oplossingsgericht en hou er van problemen op te lossen. Voor mij is inderdaad ieder probleem een uitdaging. Ik geloof ook sterk dat als de ene deur dicht gaat er altijd ergens er ook weer een opent.

Maar niet iedereen denkt zo. Er zijn ook mensen die in alles bij voorbaat al een probleem zien. Die als ze een uitnodiging krijgen voor een feestje als eerste gedachte hebben “oh hemel, wat moet ik dan aan”? Of wanneer de feestdagen voor de deur staan een verhoogde bloeddruk krijgen van de “kerst stress”… De zogenaamde probleemdenkers… wie kent ze niet?

En dan niet te vergeten de mensen die feiten willen oplossen.. Da’s ook een apart slag hoor. Voorbeeldje: een klant belt me eerder deze week op, ‘ik heb een groot probleem, mijn medewerker heeft ontslag genomen en zal er nu in de drukste periode van mijn bedrijf niet zijn’. Dit “probleem” is dus helemaal geen probleem maar een feit! Deze medewerker heeft opgezegd en gaat vertrekken, het probleem is dat je nu met een onderbezetting zit in je drukste periode.

Misschien een beetje flauw voorbeeld, maar het spreekt vast tot de verbeelding. We kunnen allemaal wel zaken op noemen die we als probleem vaststellen maar die eigenlijk feiten zijn. Denk maar eens aan het probleem van in de file staan en daardoor te laat komen, of wat dacht je van die belangrijke afspraak en nu is iemand ziek. Allemaal geen problemen maar feiten.

Nu weten we ondertussen dat feiten een gebeurtenis of omstandigheid is waarvan de werkelijkheid vaststaat. Met andere woorden, daar is niets meer aan te doen. Daar in tegen zijn problemen – als op te lossen vraagstukken – nog wel op te lossen. De ondernemer met de werknemer die ontslag neemt kan een uitzendkracht inhuren, de persoon in de file die daardoor te laat komt kan zijn afspraak bellen en kijken of de afspraak later kan of dat hij beter een andere afspraak kan maken en die belangrijke afspraak die niet door kan gaan doordat iemand ziek is, tja dan verzetten we de afspraak maar en vervangen deze persoon door een ander als dit mogelijk is.

Kortom steek geen energie in het oplossen van feiten, dat kan namelijk helemaal niet! Richt je liever op het probleem veroorzaakt door het feit en denk in oplossingen. En voor de zogenaamde probleemdenkers onder ons.. een feestje is gewoon leuk en iets om naar uit te kijken, en kerststress? hmmm dat is toch eigenlijk echt een heel raar woord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *