GenietPlezier in je Werk

Ondernemen… Plezier is mijn oplossing!

De dikke van Dalen zegt dit erover: on·der·ne·men (ondernam, heeft ondernomen)1. op zich nemen 2. beginnen te doen; uitvoeren: actie ondernemen.

Nou dat klinkt helemaal niet moeilijk, maar naar mijn mening is de realiteit toch wat complexer als de omschrijving doet vermoeden. Als ik naar mijn eigen historie als ondernemer kijk dan komen de volgende 5 woorden als eerste in me op: Succes, plezier, hectisch, spannend, moeizaam.

Ja dit ligt nogal ver uit elkaar nu ik erover nadenk. Maar feit is dat ik in de afgelopen (alweer) bijna 3 jaar als nieuwe ondernemer met een hoop zaken te maken heb gekregen waar ik me vooraf eigenlijk niet zo van bewust was. Met mijn immer positieve instelling wist ik dat ik succesvol moest worden en dat ik er ook nog plezier aan wilde beleven. Dus dacht ik na over alle nieuwe klanten die ik zou mogen verwelkomen, en alle leuke contacten die ik op zou gaan doen. Ik droomde over het groeien naar een echt kantoor en dan leuke mensen aannemen om een goed en enthousiast team te bouwen om dan nog meer tevreden klanten te krijgen. Kortom het leven als ondernemer kon niet stuk en lachte me toe.

Nu ben ik zover, ik heb een kantoor en een team van 5 medewerkers, veel meer klanten dan toen ik begon, maar ook een hoop meer zorgen…

Het kantoor moet schoongehouden worden en als er iets stuk is moet het gerepareerd worden. Personeel aannemen, ontwikkelen en tevreden houden. Personeel wat toch niet is wat je ervan verwacht moet weer vervangen worden, kun je weer gaan inwerken… Klanten die aandacht willen of extra services waar op dat moment eigenlijk geen tijd voor is. Kortom het ondernemen heeft best een paar uitdagingen.

Nu wil ik in deze blog niet gaan zeuren, maar juist een oplossing aandragen. Mensen die mij zo aan de slag zien met de onderneming vragen me wel eens “hoe hou je het vol? Al dat gezeur aan je hoofd en die druk constant op de ketel.” En mijn antwoord is dan heel simpel… plezier!

Geniet van al het plezier wat het ondernemen je biedt, de vrijheid, de flexibiliteit en de lol. Leer om te lachen als er een keer iets fout gaat, blijf geloven in mensen ook als ze een keer een fout maken. Gun ook jezelf dat je fouten mag maken, daar leer je weer van voor een volgende keer. Geniet van de klanten die tevreden zijn en dit ook tegen je zeggen. Het klinkt misschien wat eenvoudig, maar moeilijker dan dit is het niet! Had meneer van Dale toch gelijk, gewoon beginnen te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *